Geneticky modifikované modré jahody
Lidé geneticky modifikující plodiny tentokrát vytvořili modré jahody. Nebyly ale modifikované kvůli barvě, ale kvůli tomu, aby vydržely nízké teploty, nevědělo se, že změní barvu.
GMO znamená „geneticky modifikovaný organismus“, tedy organismus, který vznikl přidáním nebo odebráním genů různých druhů rostlin. Geneticky modifikované potraviny k dispozici několik let ve vybraných obchodech se smíšeným zbožím, včetně přerostlých jahody a balení pluotek (kříženec švestky a meruňky).
Když vědci objevili v Arktidě druh platýse, který vytváří nemrznoucí směs, aby se bránil v ledové vodě, tak se divili, co by se stalo, kdyby zavedli gen, který produkuje nemrznoucí směs, do jahody. Neměli v úmyslu udělat modré jahody, prostě se tak stalo.
Existují rozdílné názory na nutriční hodnotu GMO. Na StrawberryBlu.com Cynthia Bu Jawdeh tvrdí: „Je zde několik negativních efektů, které jsou stále ještě zkoumány,“ řekla v reakci na otázku ohledně bezpečnosti modrých jahod.
Mluví se o nových alergiích (reakce na nové proteiny), nových toxinech produkovaných rostlinami, které mají negativní následky pro člověka a životní prostředí, odolnosti vůči antibiotikům, atd.
Zatímco se mnozí spotřebitelé mají oprávněně na pozoru před geneticky modifikovanými potravinami, je možné, že existuje „vyšší dobro“ ohledně používání GMO než jen obyčejné zvětšování a barvení ovoce a zeleniny?
Je to možné, ale pouze tehdy, pokud můžete odpovědět, proč je potřeba jahod, které odolávají mrazu. Jahody jsou letní ovoce, mají sezony v červnu, kdy je jasno a teploto. Příroda už nadiktovala, kdy bychom měli jíst tyto plody, máte je rádi natolik, abyste se jimi zásobili na zimu?